Bloggarkiv

måndag 24 november 2014

Pretribbarnas Självbedrägeri om Vedermödan

Några kristna menar att de troende blir upptagna i himlen INNAN den så kallade
Vedermödan - Lidandet - Nöden -Bedrövelsen.

Det är ju behändigt att man föreställer sig detta. Vedermödan heter tribulation på engelska,
från det likalydande latinet, och därför att de menar sig bli uppryckta före vedermödan,
så kallas den trosriktningen för Pre-tribulation, förkortat Pretribb.

Tyvärr bortser dom då från Bibelns egna ord - som dom i egenskap av strikt bokstavstroende
förnekar både vad Bibelversen säger Och sin egen påstådda fundamentalism, nämligen
Upp 7: 13-16 Nyckelorden är med Folkbibeln:
""Dessa är de som kommer ur den stora nöden, och de har tvättat sina kläder och gjort dem vita i Lammets blod."
Kan någon pretribb-fundamentalist förneka att de Johannes talar om här helt klart är de troende kristna???





Upp 7:13 En av de äldste frågade mig: "Dessa som är klädda i vita kläder, vilka är de och varifrån har de kommit?" 14 Jag svarade: "Min herre, du vet det." Då sade han till mig: "Dessa är de som kommer ur den stora nöden, och de har tvättat sina kläder och gjort dem vita i Lammets blod.  



 "Dessa är de som kommer ur den stora nöden, och de har tvättat sina kläder och gjort dem vita i Lammets blod.

Så här står det i Koinébibeln:
 13 και απεκριθη εις εκ των πρεσβυτερων λεγων μοι ουτοι οι περιβεβλημενοι τας στολας τας λευκας τινες εισιν και ποθεν ηλθον
14 και ειρηκα αυτω κυριε συ οιδας και ειπεν μοι ουτοι εισιν οι ερχομενοι εκ της θλιψεως της μεγαλης και επλυναν τας στολας αυτων και ελευκαναν στολας αυτων εν τω αιματι του αρνιου

 Kai eiréka aftå kyrie sy oidas kai eipen moi oufoi eisin oi erchomenoi ek tés thlipseos  tés
...................................................................................      de som kommer  ur Vedermödan den
megalés kai eplynan tas stolas afton kai elefkanan stolas afton en tå aimati tou arniou 
stora -    och tvättat? sina stolor dessa och vitgjort stolorna dessa i blodet från Lammet / Lammets.

Finns det nån starkare konnotation av megalés än bara "stor"? Men hittar inte nåt som tyder på det på Wiktionary. Bara att megàlo betyder stor. I alla fall så är betydelsen på svenska av den stora Vedermödan inte bara en "stor" Vedermöda utan en megastor Vedermöda.

 Ordet thlipsis är det som används för vedemödan - nöden - lidandet - bedrövelsen genomgående
i Bibeln. Dan Johansson har i "Så kommer det att gå" en hel lista på verser i Uppenbarelse- boken med ordet thlipsin och olika former därav betecknar Vedermödan, ändå kallar han sig pretribbare och förnekar att troende behöver vara med om den. Detta fastän Jesus själv profeterar om Den Stora Vedermödan i Matt 24 och specificerar med att den tiden kommer att förkortas för de troendes skull. Bleve den tiden - den sista stora nöden - inte förkortad, skulle ingen människa bli frälst, säger Jesus. 
Med andra ord - om de troende inte alls är med om den stora Vedermödan, varför ska den då förkortas för de troendes skull? För att annars skulle ingen människa bli frälst, inte ens dom troende vilkas tro i så fall till slut skulle brytas ner när Vedermödan varade så mycket längre - och inte blev förkortad för deras skull.
Det är uppenbart att både troende och icke-troende blir med om Vedermödan. Men det är inte för dom icke-troendes skull som längden på Lidandet blir förkortat, utan för dom troendes skull.

Man kan diskutera om hur det är tänkt med möjligheten att icke-troende skulle kunna komma till tro och bli räddade - vilket ju är vad Gud egentligen vill. För en del leder kanske Vedermödan till att de vänder sig till Gud och blir frälsta. Men många kommer att ta avstånd från Gud som tillåter detta Lidande. Det är ju så i världen nu också. Några avskyr Gud som är så grym och tillåter en massa hemskheter. Andra ser djävulen som den som aktiverar hemskheterna, men Gud som garanten för de goda idealen och den som står emot den onde. 


Efter Upp:14, så följer resten av partiet:
(15 Därför står de inför Guds tron och tjänar honom dag och natt i hans tempel, och han som sitter på tronen skall slå upp sitt tabernakel över dem. 16 De skall aldrig mer hungra eller törsta, inte heller skall solen eller någon annan hetta träffa dem. 17 Ty Lammet som står mitt för tronen skall vara deras herde och leda dem till livets vattenkällor, och Gud skall torka bort alla tårar från deras ögon."
 15 δια τουτο εισιν ενωπιον του θρονου του θεου και λατρευουσιν αυτω ημερας και νυκτος εν τω ναω αυτου και ο καθημενος επι του θρονου σκηνωσει επ αυτους
16 ου πεινασουσιν ετι ουδε διψησουσιν ετι ουδε μη πεση επ αυτους ο ηλιος ουδε παν καυμα
17 οτι το αρνιον το αναμεσον του θρονου ποιμανει αυτους και οδηγησει αυτους επι ζωσας πηγας υδατων και εξαλειψει ο θεος παν δακρυον απο των οφθαλμων αυτων)


Vad man sedan kan försöka komma fram till är vad Vedermödan består i.
Att det står att Gud ska torka tårarna från deras ögon, måste innebära att Lidandet bland annat är av psykiskt slag. Det är dom kristna som gråter i sin förkrosselses uppgivenhet och sin vredes upprördhet över ondskan som omger dem, över tillståndet i världen. De icke-troende gråter säkert också. Men då endast över sina egna umbäranden. Och många av dem förhärdar sig. Eller så fungerar dom helt enkelt inte så hormonellt att dom reagerar på kriser med gråt. Så klart att många kristna inte heller besitter gråthormoner i större mängd, men då sörjer dom ändå på ett "torrt, gråtlöst" sätt, vilket kan vara nog så smärtsamt. Ännu värre, skulle jag säga, för att inte kunna gjuta tårar när man behöver det, gör väldigt ont. Kroppen blir som förstenad och man håller på att sprängas inifrån av agonin som ansätter en. Jobs bok kan lära en mycket om sådant. Personligen forsade vattenfall från mina tårkanaler jämt och ständigt för att jag reagerade så enormt känslomässigt starkt på trauman tills jag fick starka mediciner som blockerade detta.

Så när det omtalade Upprycket sker, så lär det vara EFTER Vedermödan - och jag förstår inte hur troende kan få det till nåt annat. Dan Johansson skriver i "Så kommer det att gå" att: "......." och menar att då motsäger man Bibelns ord att ......
Men han motsäger själv Bibelns ord när han förnekar själva verserna i Upp 7:13-17 Det är dessa som kommer ur det stora lidandet (tes thlipseos tes megàlés) och han motsäger även Jesu ord i Matt 24 att Vedermödan kommer att förkortas för de troendes skull, annars skulle ingen människa bli frälst.

 










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar